Creëert een aanspreekcultuur
Draagt bij aan begrip en respect
Gemeente Goeree-Overflakkee
Waar communicatie begint
Iedereen communiceert. We doen het de hele dag door. Maar waar hebben we geleerd te communiceren? Precies, bij onze ouders. Hoe zij met elkaar communiceerden is de norm en die je meekrijgt en dus als 'normaal' beschouwd. Zo was mijn norm ooit om bij conflicten: a. uit contact te gaan (typisch mijn vader) of b. de neiging had de ander te overtuigen van mijn gelijk (typisch mijn moeder).
Hoe ontstaan conflicten?
Ieder mens heeft persoonlijke normen en waarden. De hele dag door 'meten' we onbewust of anderen handelen conform onze persoonlijke normen en waarden. Doen anderen dit niet, dan ontstaat er irritatie en frustratie omdat zaken niet gaat conform onze verwachtingen. Voor je het weet heb je je oordeel klaar, begin je de ander te verwijten, te corrigeren en te overtuigen van jou gelijk. Herkenbaar?
Empathisch luisteren, hoe doe je dat precies?
Iedereen wil zich gehoord en begrepen voelen. Dit vraagt voor jou als luisteraar dat in je staat bent om met je volledige aandacht bij de ander te zijn. Dit valt nog niet mee, want we hebben vaak de neiging de ander te willen helpen, advies te geven of het leed te willen verzachten. De vraag is: met wie ben je dan bezig? Met de ander of met jezelf? Empathisch luisteren bestaat uit tien concrete vaardigheden die je kunt ontwikkelen, zodat de ander zich werkelijk gehoord en begrepen voelt.
Pas wanneer we luisteren om te begrijpen, in plaats van luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact