Home > Open trainingen > OMGAAN MET SPREEKANGST

OMGAAN MET SPREEKANGST

Eendaagse training

28 augustus 2020
OpMaat Vergaderen Huizen
OMGAAN MET SPREEKANGST

Het nut van een firewall

De firewall op je computer detecteert gevaar en voorkomt aanvallen waardoor je computer kan crashen. Het is een beschermende muur tussen de buitenwereld (het wereldwijde web) en de binnenwereld (jouw computer), die ervoor zorgt dat je computer het overleeft. Het menselijke brein werkt net zo.

Wij als mens hebben ook een firewall. Deze firewall heet de ‘amygdala’. De amygdala is onderdeel van ons 2 miljoen jaar oude brein en detecteert gevaar. Constant en op de achtergrond aanwezig. Wanneer er gevaar dreigt dan bevries je, ga je vechten of vluchten. Dat is je fysieke reactie op gevaar. Spreken voor een groep wordt door je amygdala gezien als reëel gevaar, met alle gevolgen van dien.

Lichamelijke sensaties

Trillen, klamme handjes, hoge hartslag, heen-en-weer bewegen, zweten, buikpijn, misselijkheid, vlekken in je nek, droge mond, snel ademen, je tekst niet meer weten, te snel praten, niet uit je woorden komen, veel "uhhhhh" zeggen en nachtenlang niet kunnen slapen. Je probeert al deze gevoelens te onderdrukken, maar het wordt alleen maar erger. Het heeft geen zin om jezelf moed in te praten, want je lichaam is in staat van paraatheid en resoneert met je angst.

 

70% van alle mensen ervaart spreekangst.

De meeste mensen liggen liever in de kist, dan te moeten spreken over de overledene.......

 

Het is een diepgewortelde angst die iedereen heeft

Waarom ervaren we spreken voor een groep als gevaarlijk? Het antwoord is simpel: mensen zijn groepsdieren en in de oertijd was je als groep beter bestand tegen gevaar dan alleen. Alleen was je kwetsbaarder. Dus wanneer je spreekt voor een groep, dan staat je overlevingsscanner aan. Als je faalt dan ga je eraan, dan hoor je er niet meer bij en wordt verstoten door de groep. Dus je presentatie moet wel goed gaan, want je leven hangt er vanaf. Hoe kun je, wetende dat je oerbrein meekijkt, toch op een ontspannen manier spreken voor een groep?

Ook je verleden speelt een rol

Wat was voor jou het eerste moment dat je sprak voor een groep? Is dit een positieve herinnering of eerder een negatieve herinnering? En wat heb je van huis uit meegekregen? Mocht je er zijn? Was je welkom? Wellicht heb je een presentatie gegeven en kreeg je een slechte beoordeling. Onze grootste angst is dat we niet goed genoeg zijn en constant het gevoel hebben iets te moeten bewijzen. Of wellicht spelen er voor jou nog andere issues die van invloed zijn.

Twee manier om met spreekangst om te gaan

  • De harde weg.

Verman jezelf, adem in, adem uit en doe het gewoon. Jank niet. Je kan het, tjakkaaa! Doe eens volwassen. Stel je voor dat je publiek bloot in de zaal zit. Maak geen oogcontact en kijk over de mensen heen, dat hebben ze toch niet in de gaten. Zet alle tekst in je PowerPoint, zodat je niets vergeet. Geef geen ruimte voor vragen. Probleem opgelost!

  • De zachte weg.

Alles wat er niet mag zijn, komt als een boemerang terug. Alles wat je accepteert geeft ruimte omdat het er mag zijn. Tijdens de training werken we aan jouw spreekangst vanuit de zachte weg. Samen individueel en samen met de groep. Dus neem jezelf mee, dat is het enige wat je hoeft te doen.

 

MOED IS JE ANGST VOELEN EN JE HART VOLGEN

 

Telefonische intake

Voorafgaand aan de training is er een telefonische intake met iedere deelnemer.

Informatie

Datum:

Vrijdag 28 augustus 2020

Aanvang: 09:00 uur
Einde: 16:30 uur
Locatie: OpMaat Vergaderen, Huizermaatweg 31, 1273 NA Huizen
Investering:

€ 495,- ex btw (inclusief lunch)

Meld je aan:

 

28 augustus 2020 

10/10
Inspirerend spreken

Volledig buiten mijn comfortzone gestart met de tweedaagse training 'inspirerend spreken'. De training is meer dan de naam van de training doet vermoeden. In een veilige leeromgeving meerdere malen voor de groep spreken én hoe lichaamstaal en taal in te zetten om meer impact te creëren, voor een groep of tijdens een overleg. De volgende keer dat ik voor een groep mag staan, is mijn voorbereiding door deze training 100% anders.

Vele inzichten rijker geworden en mijzelf weer beter leren kennen. Naast de rust in spreken, oogcontact, handgebaren en interactie werd duidelijk dat het gebruik van de ruimte (waar ga je staan ten opzichte van de groep) ook bepalend is voor communicatie en dat raakt een diepere laag 'ruimte innemen'. En laat die herkenbaar zijn voor mij. Als basis zorgen dat de inhoud correct is met als aanvulling de inhoud meer tot leven te brengen om mijn publiek optimaal te bereiken.

Gert is een inspirerende, enthousiaste trainer waarbij humor een fijne rol speelt tijdens de trainingsdagen. Geen gelegenheid tot verliezen van de aandacht, groeps- en persoonlijke aandacht in balans en Gert geeft je zoveel meer mee dan de inhoud van de training. Moet raar lopen wil je niet sterker uit deze training komen. Nogmaals dank dank voor deze twee waardevolle dagen! Veel groeten, Linda

Linda Verkroost
LEV.office | Geschreven op 31 mei 2019
9/10
Training Inspirerend Spreken

Vorige week heb ik deelgenomen aan de tweedaagse training en wat heb ik daar veel van opgestoken! Met toch enigszins aanwezige zenuwen stapte ik de eerste ochtend het lokaal binnen, want het idee dat ik voor een groep onbekenden moet presenteren... doodeng! De training is echter zo informeel en ontspannen dat ik me vrij snel op mijn gemak begon te voelen. Door middel van leuke & interactieve opdrachten zorgt Gert ervoor dat je uit je comfort-zone durft te stappen en leer je diverse technieken toe te passen. Als ik terugkijk naar mijn eerste presentatie in de ochtend op dag 1 en de laatste op dag 2, is dat echt een wereld van verschil! Ik heb geleerd hoe ik met zelfvertrouwen voor de groep sta en hoe ik goed contact maak én behoud met het publiek maar ook hoe ik mijn lichaamshouding kan gebruiken om mijn woorden goed en krachtig over te brengen. Deze training is niet alleen nuttig als je presenteert voor grote groepen maar zeker ook als je spreekt voor enkele collega's of in een kleine kring. Bedankt Gert!

Kimberly Jordans
BEL-Combinatie | Geschreven op 14 mei 2019
9/10
Training Inspirerend Spreken

Dit is een training die iedereen zou moeten volgen, wat ontzettend inspirerend! Onzekerheid is weggenomen en heeft plaats gemaakt voor vertrouwen. Ik sta nu veel prettiger voor de groep en heb ook super leuke dagen gehad.

Titus Keijzer
JVH gaming & entertainment | Geschreven op 30 november 2018
Het 'andersdenkenandersdoen' jaarprogramma
Bekijk het 'andersdenkenandersdoen' jaarprogramma
© 2021 AndersDenkenAndersDoen