Home > In-company trainingen > INSPIREREND SPREKEN pro

INSPIREREND SPREKEN pro

Of je nu spreekt voor één persoon of een groep. Breng je boodschap over met meer effect

Herken je dit?andersdenkenandersdoen-training-spreken-voor-een-groep

Je hebt je presentatie goed voorbereid en wellicht zelfs een paar keer geoefend. Inhoudelijk klopt alles. Toch merk je tijdens je presentatie dat je te veel aan het zenden bent, er weinig interactie is en dat je boodschap niet overkomt zoals je zou willen. Of dat je soms nog wat angst of onzekerheid ervaart wanneer je spreekt voor een groep.

 

Presenteren is communiceren

Online zijn met je publiekBen jij als luisteraar geïnteresseerd in een spreker die met zijn eigen verhaal bezig is, geen enkele vraag stelt en alleen maar staat te zenden? Waarschijnlijk niet. Presenteren is communiceren en communiceren is tweerichtingsverkeer. Zorg dus dat je interactie creëert door bijvoorbeeld het stellen van vragen "wie van u.....?" of een stelling "je niet kunt surfen op het internet als je geen verbinding hebt." Zorg dat je doorlopend interactie creert door het stellen van vragen, korte opdrachten en/of een filmpjes. Het menselijke brein is gemiddeld binnen 5 minuten verveeld.....  

PEOPLE DON'T CARE HOW MUCH YOU KNOW, UNTIL THEY KNOW HOW MUCH YOU CARE

Iedereen kan het leren

Gelukkig is er een oplossing om je boodschap met meer effect over te brengen. Aan twee mensen of een zaal vol. Presenteren bestaat namelijk uit een serie technieken, die iedereen kan leren door te oefenen. Precies dat ervaar tijdens deze training. Hoe goed wil je worden?

 

 

 

Gebruik je lijf en de ruimte

Als basishouding sta je in het midden voor de groep, zodat jij je publiek kunt zien en zij jou. Maar de ruimte gebruiken over zowel de horizontale as als de verticale as kan bijdragen aan de geloofwaardigheid van je verhaal. Tijdens de training leer je het hoe en waarom. En je gaat ook leren werken met je armen, handen, houding en mimiek, als dragers van je boodschap. 93% van al onze communicatie is nonverbaal. Dit betekent dat als je alleen maar aandacht besteed aan de woorden die je gebruikt, je slecht 7% effectief bent in je communicatie. 

Lastige situaties

Lastige situatiesJe kent het wel: sta je net lekker te presenteren, gaan mensen ineens hun mobieltje pakken, beginnen met elkaar te kletsen, kijken ongeïnteresseerd (jouw interpretatie), hangen achterover in hun stoelen, geven de verkeerde antwoorden, reageren niet of er ontstaat een discussie waar je niet op zit te wachten.

Je denkt "shit, wat doe ik verkeerd?" Je gaat harder praten, sneller praten, zweten, mensen indringender aankijken of directief vragen stellen om maar proberen de aandacht weer terug te pakken. Maar werkt dit? Waarschijnlijk niet. Wat wel werkt, daar gaan we op trainen.

 

De gouden cijfercombinatie 3-5-3

Onthoud deze drie getallen en iedere presentatie die je vanaf nu geeft is een succes!

 

De eerste 3 staat voor het menselijk werkgeheugen. We kunnen slechts 3 brokjes informatie in het werkgeheugen vasthouden. Komt er iets bij dan valt er iets af. Dus verander je mindset en voorbereiding van "wat wil ik vertellen?" naar "welke 3 dingen wil ik dat mensen na mijn presentatie onthouden?"

De middelste 5 staat voor onze aandachtscurve. Het menselijk brein is na ongeveer 5 minuten verveelt. Voordat je het weet zitten mensen naar buiten te kijken, op hun telefoon, of kijken heel geïnteresseerd terwijl ze in gedachten bezig zijn met andere dingen. Zorg dat je de aandacht van je publiek vasthoudt. Hoe kun je dit doen? Bedenk een paar mogelijkheden waarmee jij de aandacht van je publiek kunt vasthouden. Heb je in de gaten wat ik zojuist gedaan heb? Ik heb een open vraag gesteld en een opdracht gegeven. Zo simpel kan het zijn. Maar er zijn nog een paar opties om de aandachtscurve hoog te houden. Die vallen onder het volgende en laatste cijfer 3.

De laatste 3 staat voor de 3 E's. Volendam heeft de 3 J's en wij hebben de 3 E's. De 3 E's staan voor Educatie, Entertainment en Empowerment.

Educatie gaat over de inhoud van je boodschap, datgene waar het over gaat. Dit moet natuurlijk 100% kloppen. Entertainment gaat over hoe je je boodschap zodanig kunt overbrengen dat je de aandacht vasthoudt, dat het leuk is om naar te kijken en luisteren. Stel vragen, geef opdrachten, doe een confronterende uitspraak, gebruik citaten, filmpjes en anekdotes. Houdt de aandachtscurve hoog en weet dat als je een uur staat te presenteren, je toch zeker tien keer iets moet doen om de aandacht vast te houden. Empowerment gaat over dat je mensen iets meegeeft waar ze iets aan hebben of mee kunnen. Praktische inzichten en handvatten. 

 

Resultaat van je training

 • Contact en vertrouwen opbouwen én vasthouden
 • Minder zenden, meer interactie
 • Beter commUNIceren
 • Een sterk en pakkend INTRO
 • De ruimte effectief gebruiken
 • Je stem, houding, gebaren, mimiek en stiltes als drager van je boodshap
 • Omgaan met lastige situaties
 • PowerPoint of Keynote inzetten als ondersteunend middel
 • Meer interactie
 • Een boodschap die echt onthouden wordt
 • Je zelfverzekerder voelen

 

 

Offerte aanvragen Contact opnemen

Dit vonden deelnemers van de training

10/10
Inspirerend spreken

Volledig buiten mijn comfortzone gestart met de tweedaagse training 'inspirerend spreken'. De training is meer dan de naam van de training doet vermoeden. In een veilige leeromgeving meerdere malen voor de groep spreken én hoe lichaamstaal en taal in te zetten om meer impact te creëren, voor een groep of tijdens een overleg. De volgende keer dat ik voor een groep mag staan, is mijn voorbereiding door deze training 100% anders.

Vele inzichten rijker geworden en mijzelf weer beter leren kennen. Naast de rust in spreken, oogcontact, handgebaren en interactie werd duidelijk dat het gebruik van de ruimte (waar ga je staan ten opzichte van de groep) ook bepalend is voor communicatie en dat raakt een diepere laag 'ruimte innemen'. En laat die herkenbaar zijn voor mij. Als basis zorgen dat de inhoud correct is met als aanvulling de inhoud meer tot leven te brengen om mijn publiek optimaal te bereiken.

Gert is een inspirerende, enthousiaste trainer waarbij humor een fijne rol speelt tijdens de trainingsdagen. Geen gelegenheid tot verliezen van de aandacht, groeps- en persoonlijke aandacht in balans en Gert geeft je zoveel meer mee dan de inhoud van de training. Moet raar lopen wil je niet sterker uit deze training komen. Nogmaals dank dank voor deze twee waardevolle dagen! Veel groeten, Linda

Linda Verkroost
LEV.office | Geschreven op 31 mei 2019
9/10
Training Inspirerend Spreken

Vorige week heb ik deelgenomen aan de tweedaagse training en wat heb ik daar veel van opgestoken! Met toch enigszins aanwezige zenuwen stapte ik de eerste ochtend het lokaal binnen, want het idee dat ik voor een groep onbekenden moet presenteren... doodeng! De training is echter zo informeel en ontspannen dat ik me vrij snel op mijn gemak begon te voelen. Door middel van leuke & interactieve opdrachten zorgt Gert ervoor dat je uit je comfort-zone durft te stappen en leer je diverse technieken toe te passen. Als ik terugkijk naar mijn eerste presentatie in de ochtend op dag 1 en de laatste op dag 2, is dat echt een wereld van verschil! Ik heb geleerd hoe ik met zelfvertrouwen voor de groep sta en hoe ik goed contact maak én behoud met het publiek maar ook hoe ik mijn lichaamshouding kan gebruiken om mijn woorden goed en krachtig over te brengen. Deze training is niet alleen nuttig als je presenteert voor grote groepen maar zeker ook als je spreekt voor enkele collega's of in een kleine kring. Bedankt Gert!

Kimberly Jordans
BEL-Combinatie | Geschreven op 14 mei 2019
9/10
Training Inspirerend Spreken

Beste Gert, wat een fantastische training en wat heb ik veel (bij)geleerd. Ik kwam voor 'een goede voorbereiding' maar ontdekte zoveel nieuwe dingen, die ik 4 dagen later meteen tijdens het spreken op een teambijeenkomst heb 'uitgeprobeerd'. En mét succes! Meer aandacht, méér interactie en een stuk meer zelfvertrouwen vooraf. Geweldig! Dank je wel, dit neem ik voor de rest van mijn leven mee.

Ramon Barten
Amstelring | Geschreven op 30 november 2018
9/10
Training Inspirerend Spreken

Dit is een training die iedereen zou moeten volgen, wat ontzettend inspirerend! Onzekerheid is weggenomen en heeft plaats gemaakt voor vertrouwen. Ik sta nu veel prettiger voor de groep en heb ook super leuke dagen gehad.

Titus Keijzer
JVH gaming & entertainment | Geschreven op 30 november 2018
We hebben ook Open Inschrijving trainingen
Bekijk onze open trainingen
© 2020 AndersDenkenAndersDoen