EIGENAARSCHAP

Ben je 'huurder' of 'eigenaar' van je leven?

Hoe kun je individueel en als team met meer plezier en gemak inspirerende resultaten behalen?  Dat is waar het tweedaagse programma 'de 7 eigenschappen van eigenaarschap' over gaat.  

Brochure: De 7 eigenschappen van eigenaarschap

 

EIGENAARSCHAP OP INDIVIDUEEL NIVEAU

Eigenschap 1: WEES PROACTIEF

Een 'huurder' klaagt over van alles: collega's, systemen, de manager, het weer, de politiek, de lunch, de koffie, procedures, vergaderingen, maakt niet uit wat. Een huurder is slachtoffer van omstandigheden en niet verantwoordelijk voor wat hem overkomt. Een huurder heeft een reactieve (levens)houding.

Een 'eigenaar' daarentegen neemt verantwoordelijkheid en denkt én handelt vanuit zijn cirkel van invloed: "Wat kan ik doen, gegeven de omstandigheden waar ik (soms) geen invloed op heb?" Een eigenaar heeft een proactieve (levens)houding.

Ieder mens heeft zowel een 'huurder' als een 'eigenaar' in zich. Persoonlijk leiderschap betekent dat je dit in jezelf (h)erkent en iedere keer weer opnieuw kunt kiezen. 

Een krachtige manier om je proactiviteit te vergroten is het toepassen van 'de 5 seconden regel'. Want vaak weet je precies wát je moet doen, maar doe je het niet. Het gaat er dus om hoe je jezelf zover krijgt het toch te doen.

 

Eigenschap 2: BEGIN MET HET EINDE VOOR OGEN

Wat zijn precies de resultaatgebieden in je werk? Hoe stuur je effectief op je resultaten binnen de tijd die je hebt, wetende dat er altijd verstoringen zijn? Welke taken vallen er binnen je resultaatgebieden en zijn er taken die je wellicht kunt delegeren?

Wie zijn werk niet plant, wordt onderdeel van iemand anders zijn planning

 

Eigenschap 3: STEL PRIORITEITEN

De hele dag door wordt je uitgedaagd om keuzes te maken tussen 'wel of niet belangrijk' en 'wel of niet urgent'. De prioriteitenmatrix van Covey geeft inzicht in hoe deze dynamieken op elkaar inwerken, wat mogelijk je valkuil is en wat je kunt doen om de regie weer terug te pakken.  

Belangrijke zaken zijn zelden urgent en urgente zaken zijn zelden belangrijk

 

Eigenschap 4: MANAGE JE ENERGIE

Wat in mijn werk geeft enEnergiebalansergie, wat kost energie en hoe zorg ik ervoor dat ik mijn energiebalans op peil houdt gedurende de dag. Zowel op mentaal, fysiek, emotioneel en sociaal vlak. Energie is nodig om zowel op individueel niveau als op teamniveau te excelleren. Daarnaast is 'priming' is een krachtige oefening/meditatie om je werkdag te starten, waarbij je je energie en focus richt.

 

We werken niet te veel, we laden te weinig op

 

 


EIGENAARSCHAP IN SAMENWERKEN

 

Eigenschap 5: BOUW AAN VERTROUWENDe emotionele bankrekening

Vertrouwen is hét fundament van iedere succesvolle relatie en samenwerking, zowel zakelijk als privé. Als er geen vertrouwen is ontstaan er ongewenste dynamieken. Gebrek aan vertrouwen kost tijd, energie, geld, plezier en motivatie. Vertrouwen kun je vergelijken met een 'emotionele bankrekening': je kunt er op storten of de rekening plunderen. Er zijn 12 gedragingen die ieder individu concreet kan toepassen zodat het onderling vertrouwen wordt versterkt en niet alleen dat, ook je zelfvertrouwen een boost krijgt!

 

Vertrouwen is als een bankrekening: Je kunt erop storten of je kunt de rekening plunderen

 

Eigenschap 6: LUISTER OM TE BEGRIJPEN

Vaak luisteren we naar de woorden die de ander zegt, om hier vervolgens op te reageren. Voordat je het weet ontstaat er een 'welles-nietes' discussie en zijn we druk bezig onze standpunten te verdedigen, de ander te overtuigen en onszelf te rechtvaardigen. Echt luisteren betekent dat je met je volledige aandacht bij de ander bent en probeert de ander te begrijpen. Er zijn 10 gedragingen die je concreet kunt toepassen om je empathisch luistervermogen te ontwikkelen. Met als resultaat dat er meer begrip voor elkaar ontstaat en eenieder zich echt begrepen en gehoord voelt.

Pas wanneer je luistert om te begrijpen, in plaats van luistert om te reageren, ontstaat er echt contact

Eigenschap 7: SYNERGIE

Als jouw kwaliteiten en die van je collega's worden herkent en benut, dan draagt dit maximaal bij  aan werkplezier en inspirerende resultaten. Om erachter te komen wat jou en je teamleden drijft/motiveert heeft Profile Dynamics® heeft een online drijfverentest ontwikkeld. Hoe mooi zou het zijn als je elkaar beter leert kennen en begrijpen vanuit drijfveren? Er ontstaat hierdoor veel inzicht  in de kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen binnen het team. 

Synergie is beter dan mijn manier of jouw manier. Synergie is onze manier.

 

Resultaat van je training

 • Jezelf beter leren kennen en begrijpen
 • Je proactivitiet vergroten
 • Je invloed vergroten
 • Beter prioriteiten stellen
 • Meer discipline
 • Betere besluiten nemen
 • Beter samenwerken met anderen
 • Empathisch leren luisteren
 • Meer energie
 • Inspirerende resultaten
 • Meer werkplezier en voldoening
Open Inschrijving trainingen
Bekijk onze open trainingen
© 2020 AndersDenkenAndersDoen