Home > In-company trainingen > DE JAKHALS EN DE GIRAF IN ONS

DE JAKHALS EN DE GIRAF IN ONS

Communiceren op een respectvolle, assertieve en verbindende manier

Herken je dit?

Pak jij dat even op? Bel die klant effe! Het bestand staat in de Cloud. Je moet meer eigenaarschap tonen. Doe eens normaal! Is de vergaderzaal in orde? Vaak denk je duidelijk te communiceren, maar toch begrijpt de ander soms niet wat je bedoelt. Voordat je het weet ontstaan er frustraties en misverstanden. Dus, wat bedoel je precies? Want de betekenis van jouw communicatie is niet wat jij bedoelt, maar wat de ander begrijpt.

 

BEN JE MEER EEN JAKHALS OF EEN GIRAF?

Ben je meer een jakhals?Bij frustratie slaat onze jakhals aan. Je herkent het gelijk bij jezelf: je begint te oordelen, snauwen, eisen en verwijten.  Je logische denken wordt letterlijk gekaapt door je jakhals en bent, hopelijk slechts tijdelijk, niet meer voor rede vatbaar. De functie van de jakhals, als metafoor voor ons emotionele brein, is belangrijk want hij signaleert dat onze behoefte niet wordt vervuld. Alleen, de manier waarop we soms als jakhals reageren, daar hebben we achteraf weleens spijt van. Hoe kan het anders?

 

 

 

Ben je meer een giraf?

De giraf in ons, als metafoor voor ons cognitieve brein, neemt waar, deelt zijn gevoel, geeft aan wat zijn behoefte is en doet de ander een verzoek. De giraf staat voor VERBINDING. De giraf in ons is de enige die onze jakhals tot bedaren kan brengen. Door te luisteren, empathie te geven en contact te maken met onze behoefte. Of met de behoefte van de ander. Tijdens de training gaan we vooral praktisch aan de slag met te leren communiceren vanuit behoefte, in plaats van reageren vanuit frustratie. 

 

JOUW MODEL VAN DE WERELD IS NIET HOE DE WERELD IS

Wist je dat? Dat ieder mens zijn eigen 'model van de wereld' heeft? Dat je de wereld bekijkt vanuit jouw eigen waarneming, mening, overtuigingen, opvoeding? Kortom, jouw realiteit? Verbindende communicatie betekent dat je niet alleen kijkt vanuit jouw waarheid, maar ook openstaat voor de mening van de ander. Een treffende quote van Wayne Dwayer, een  bekende Amerikaase filosoof luidt:

HET VERSCHIL TUSSEN EEN BLOEM EN ONKRUID IS EEN OORDEEL

LUISTEREN, HOE DOE JE DAT PRECIES?

LUISTER JIJ VANUIT DE INTENTIE OM DE ANDER TE BEGRIJPEN?Luisteren, we doen het allemaal. Tenminste, dat denken we. Maar al te vaak luisteren we om te reageren: we vullen in, nemen het gesprek over, geven ongevraagd onze mening of goedbedoelde adviezen.

Luisteren vanuit de intentie om de ander echt te willen begrijpen is heel wat anders. De meeste mensen vinden het eerder belangrijk dat je luistert om te begrijpen, in plaats van luistert om te reageren. Maar hoe doe je dat? 

 

 

Offerte aanvragen Contact opnemen


 

Open Inschrijving trainingen
Bekijk onze open trainingen
© 2020 AndersDenkenAndersDoen